Client
Kimco
Project
Lincoln Square Redevelopment
Project Type

Lincoln Square is a mixed-use development project

located on a full square city block in Philadelphia.  The site is situated on the northwest corner of Broad Street and Washington Avenue.  The residential block occupies the south side of the property with two levels of retail (100,000 SF) and nine levels of 322 apartments above.  The Historic Train Shed and new addition occupy the north side of the property. 

Kelly/Maiello is responsible for the rehabilitation and adaptive reuse of the 32,000 SF historic 1876 Philadelphia, Wilmington and Baltimore (PWB) Railway Company Train Shed and construction of a modern addition.  The two structures connected form a large space for the Sprouts grocery.  The entire project will serve the City as a southern anchor for Philadelphia’s fast-developing Avenue of the Arts.

The PWB freight shed is a rare example of the Industrial Age, a once important terminal demonstrating construction and engineering that used a 100 foot Fink Truss design. The massive shed has been restored to its original late Gothic style, including the broad sloping roof, cast iron roof brackets, thick brick walls, glazed roof monitors and expanse of exposed wood decking

The design of the Addition is both modern and compatible with the Train Shed.  The massing of the Addition is simple; it is one-story high with a flat roof and a raised clerestory at its center bay.  The north and south exterior brick walls are aligned with those of the train Shed.  The brick piers and windows continue the rhythm of the brick piers and openings of the Shed.  The increased transparency and scale of the east-facing main entrance is in response to Broad Street and the adjacent new midrise building. In the interior of the Addition the structural steel framing system is exposed in a similar way as in the Train Shed.  Without a demising wall between the Addition and Train Shed there is one continuous functional and spatial experience.  The raised clerestory brings light into the center of the space similar to the roof monitors of the Shed.

 

new view edit 1
2017 08 10 kemcar02 a
2017 08 10 kemcar01 a
2017 08 10 kemcar03 a

Photo/Image credits:  Halkin | Mason Photography